Hier opent een lunchroom met authentieke Oosterse hapjes (oma staat zelf in de keuken!)
Door Alice van der Laan 16 juli 2019Deel1.4KEmailTweet
We hebben een hoop in Den Haag, maar geen hippe lunchroom waar alleen typische Molukse en Indische lekkernijen te verkrijgen zijn (lees: authentieke op houtskool gebakken saté enzo JUMMIE). Daar gaat verandering in komen want binnenkort opent lunchroom Sana Sini in de Bomenbuurt.
Het leuke aan deze lunchroom is dat er een keer géén hipster met veganistische worteltjestaart en quinoamelk achter de balie staat, maar een Indische familie met authentieke gerechten die vers door oma worden bereid.
Instagramwaardige toko
”De laatste jaren zijn er veel lunchrooms bijgekomen waar je lekker kunt lunchen, werken of een goede kop koffie kunt drinken. Maar nergens kan je in zo’n gelegenheid een authentieke op houtskool gebakken saté krijgen”, vertelt Leila de Fretes, één van de oprichters. ”Daarvoor moet je nog steeds naar een toko, maar daar is de ambiance vaak niet zoals in de huidige lunchrooms.”
Met Sana Sini brengt de familie een combinatie van de twee. Een gave lunchroom alleen dan met spekkoek in plaats van worteltaart en broodjes Bao ban rendang in plaats van brie met walnoot.
Bijna open
De lunchroom is straks geopend van 9:00 uur tot 19:00 uur en is te vinden op de Thomsonlaan, nummer 67. De familie hoopt 2 of 3 augustus de deuren te kunnen openen.
Lekkere gegrilde saté babi gegeten voor lunch met goede cendol. Vlotte vriendelijke bediening. Eten mooi opgemaakt. Een echte Indische sfeer. Voor herhaling vatbaar.
Maand van de Geschiedenis: Nu is tante aan het woord!
In samenwerking met Museum Bronbeek organiseert Stichting Moluks Historisch Museum in het kader van de Week van de Koloniale Geschiedenis de talkshow ‘Sekarang Tante Cerita’ (Nu is tante aan het woord). De Week van de Koloniale Geschiedenis maakt deel uit van de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema zij/hij. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden en in de geschiedschrijving. Ruim baan nu dus voor het vrouwelijke perspectief.
Tijdens het live magazine aandacht voor de belangrijke rol van de vrouw in het (recente) Molukse verleden. Zo gaat Fridus Steijlen, hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in zijn minicollege in op een aantal vrouwen die een rol van betekenis hebben gespeeld in de Molukse gemeenschap in Nederland.
Mahina – Een ode aan de vrouw
Fridus Steijlen is ook lid van het Comité van Aanbeveling van Collectief Teru, dat verantwoordelijk is voor de foto-expositie ‘Mahina – Een ode aan de vrouw’. De expositie is de gehele maand oktober te zien in Museum Bronbeek en Fridus Steijlen zal ook ingaan op het emancipatieproces van Molukse vrouwen, met behoud van de eigen culturele waarden. Tijdens het programma krijgt u ook de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.
Kookploeg, ca. 1990 (MHM)
Culinair erfgoed
Ook is er aandacht voor de huidige interpretatie van het culinaire erfgoed van ‘oma’. De Molukse keuken wordt door de derde en vierde generatie levend gehouden door traditionele recepten in een nieuw jasje te steken. En de recepten worden steeds vaker in kookboeken vastgelegd om te bewaren voor de komende generaties. Dat deed onder andere Lenie Wenno-Sapulette met haar recent verschenen kookboek ‘Het kookboek van Malukufood’. Zij komt daarover vertellen en laat natuurlijk ook weten wat haar favoriete Molukse gerechten zijn.
Ibu
Coby Nuruwé, auteur van het succesvolle jeugdboek ‘Nona’ is alweer bezig met een volgende publicatie ‘Ibu’. Als moeder van een eeneiige drieling zette ze haar gedachten over het moederschap en alles wat zij op haar beurt weer meekreeg van haar moeder en grootmoeder, op papier. Tijdens Sekarang Tante Cerita geeft zij alvast een inkijkje in haar publicatie en draagt ook een gedicht voor als ode aan het moederschap.
Help mijn man is Molukker
In Sekarang Tante Cerita geven we niet alleen een podium aan Molukse vrouwen. We gaan ook in gesprek met Nederlandse vrouwen die in de jaren 1950/1960 een relatie begonnen met een Molukse man en verhuisden naar de woonoorden en Molukse wijken. In hoeverre pasten zij zich aan en werd de relatie door de omgeving geaccepteerd? Te gast zijn o.a. de Brabantse Annie Matulessy en de Drentse Hilly Tuhuteru die in de jaren vijftig en zestig zijn getrouwd met een Molukse man.
Museum Bronbeek
Naast de fototentoonstelling ‘Mahina – Een ode aan de vrouw’, heeft Museum Bronbeek nog meer te bieden. Museumdirecteur Pauljac Verhoeven vertelt o.a. over de tentoonstelling ‘Gevangen door Atjeh’, over de fascinatie van KNIL-onderofficier Stammeshaus voor de cultuur van de bevolking van Atjeh.
Het live magazine wordt gepresenteerd door Rocky Tuhuteru.
Praktische informatie
Datum: 26 oktober, 13.30-16.00 uur
Locatie: Sumatrazaal in de ‘Kumpulan’ op het landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem
Toegang: € 12,50 incl. koffie/thee bij binnenkomst en toegang tot Museum Bronbeek (contant bij binnenkomst in Sumatrazaal). Voor Vrienden van MHM € 10,-.
Aanmelden: nwigard@museum-maluku.nl
Wilt u een warme maaltijd gebruiken na afloop in de Kumpulan? Dan dient u te reserveren via info@kumpulan.nl. De prijzen en menukaart staan vermeld op kumpulan.nl
Hari Alifuru
Op zondag 24 november presenteert Building the Baileo in samenwerking met het Moluks Museum het event: Hari Alifuru. Deze dag staat in het teken van Adat, identiteit, cultuurbehoud en overdracht.
• openingsceremonie Stichting Saka Mese Nusa Alifuru
• kinderdansgroep AsalKu Maluku o.l.v. Susan Tehupuring
• première vertoning Documentaire ‘Pulang ke kampung‘ + panelgesprek met o.a: Semuel Sahureka, Abe Sahetapy, Romy Rondeltap en Linda Sekewael
• tifa (traditionele drum) performance & workshop door Yopi Abraham
• traditioneel tatoeëren: pa’atei lezing en demonstratie door Jimi Dekker-Latumahina en Joey Patty Sabandar
• literaire woordkunstenaars
Uit Ambon: Eko Saputra Poceratu
Uit Nederland: Abe Sahetapy & Ben Manusama
• slotceremonie stichting Saka Mese Nusa Allifuru
Gedurende de hele dag is er een apart kinderprogramma met workshops en activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar.
Host: Surya Nahumury
Praktische informatie:
Tijd: 10.30 – 17.00 uur
Kaartverkoop: volwassenen 15 euro, kinderen 9 euro.
Kaartverkoop uitsluitend online.
Voor ouderen die niet kunnen internetbankieren bestaat de mogelijkheid om een plaats te reserveren door te mailen naar: Buildingthebaileo@gmail.com
Aanmelden tifaworkshop via: Buildingthebaileo@gmail.com
Locatie: Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag